28 juli 2012

rörstrandsservis


rörstrand Ingeborg

Malma marken är Södermanlands största Knalle marknad och så där lantlig med en massa krimskrams, marknadskarameller och underhållning. Jag blev glad när jag i sista stunden hittade en gammal Rörstrands servis som heter Ingeborg i en liten antikaffär alldeles i närheten. Priset var kraftigt nedsatt och kanske har jag gjort en riktigt bra affär, för en gång skull. 

19 juli 2012

byta timmerstockar


byta timmerstockar
byta timmmer
byta syll
byta syllen
byta syll

Undantagsstugan som är från slutet av 1600 har  fått stora fuktskador från läckande tak och  upphöjd marknivå. Runt om syllen  fanns också rabatter med tjusiga perenner, rosbuskar och humle som slingrade upp på husväggen.  Hela syllvarvet behövde bytas och även stockar runt fönster, dörrar och tak.  Vi hade tur: vi hittade den duktig timmermannen  Martin. 

2 juli 2012

humle


humulus lupulus

På Östergården växer det humle lite varstans. De klänger på väggar och tak vilket är charmigt, men inte så uppskattat. Vi har därför satt upp en del humlestörar som man gjorde förr i tiden av avkvistad gran. Tyvärr är de något för korta och gör att humlen gärna vill klänga från stören upp på hustaken. Idealet är en fem meters stör som grävs ner med spett och spade en meter ner i marken. Eftersom berggrunden tar emot har vi haft problem med stadighet när det blåser kraftigt.

Jag har förstått att humle kan användas till mycket. Förr odlade man växten främst för att brygga öl. Hon växtens kottar har även en sömngivande effekt. Att den också är bra för matspjälkningen har man vetat sedan urminnes tider.  Vi ses på puben!