19 november 2013

att bygga platsbyggt kök


Det platsbyggda köket i pärlspont har påbörjats av vår duktiga snickare. Att låta det vara platsbyggt var ganska självklart eftersom det helt saknas räta vinklar. Golvet sluttar pga gamla sättningar och väggarna buktar charmigt. Innan bygget påbörjades hade jag gjort upp en ritning, men som snart övergavs då det uppstått nya idéer allt eftersom bygget framskrider. Ursprungligen var diskhon tänkt att vara framför ett fönster, men vvs killen avrådde bestämt från detta. Han påpekade att många av hans kunder hade ångrat sig, eftersom det stänker vatten o smuts på fönstret och det blir bökigt att tvätta dem rena pga placeringen. Diskhon placeras istället vid sidan av fönstret. På så sätt täcks inte de vackra orginal fönstren  för och man kan se ut utan problem.
Enheterna blir mer uppdelade när vi anpassar dessa efter rummets tre låga fönster. Köket blir mindre "funktionellt", dvs man får gå några extra steg mellan spis, diskhon och kylskåpet, men får desto mer gammaldags charm vilket väger tungt. 

"På 1940-talet bildades Hemmens forskningsinstitut, det som i dag är Konsumentverket, för att ta fram så funktionella kök som möjligt. Genom att studera hemmafruar kom de fram till ”arbetstriangeln” som ansågs vara det mest optimala avståndet mellan nyckelpunkterna i köket. I dag är det spisen, diskhon och kylskåpet."